Skip to main content

Se spune că necesitatea este mama invenției. Acest lucru a devenit real odată cu apariția lui Dexion, invenția unui greco-australian de 50 de ani, Demetrius Comino.

Achiziție și dezvoltare

Dexion este un membru proeminent al Gonvarri Material Handling, o familie de mărci care își poate urmări originea începând din anul 1856. 

În 2018, compania Gonvarri Industries a achiziționat grupul Constructor, alcătuit din firmele Dexion, Constructor și Kasten și PSS.

Mărcile grupului includ:

Dexion: a fost fondată la Londra, Marea Britanie, în 1937, de către greco-australianul de 50 de ani, Demetrius Comino. Comino a dezvoltat "Dexion Slotted-Angle" (unghiul fantelor Dexion) (1947), care a introdus în lume depozitarea reglabilă și care va continua să lumineze traseul pentru sistemele de construcție specială pentru paleți și sistemele de rafturi Dexion. A devenit parte a Grupului în 1999.

Kasten:a fost creată în 1886 de Hjalmar Henrik Kasten, care a fondat o companie de lucrări metalice în Helsinki, Finlanda. Ei au fabricat primele rafturi în 1951 și astăzi sunt lideri de piață în Finlanda.

Constructor: Inițial fondată ca Høvik Verk în 1856, o fabrică de  sticlărie în Høvik, Norvegia - parte a lui Christiania Glasmagasinas. Între 1970 și 2000, prin fuziunile și achizițiile Høvik Stål, Electrolux Constructor, Kasten, Krammer & Zeuten, ETH și MTH, a devenit cea mai importantă companie din  țările scandinave în domeniul soluțiilor de depozitare, arhivă și logistică. Numele de Constructor a fost adoptat la sfârșitul anilor 1980.

Stålteknik: Gonvarri Stålteknik AB își are originea în Canrena System AB. Compania activează încă din anii 80 și s-a extins de-a lungul timpului prin dezvoltarea activă a produselor, precum și prin fuziuni diverse, cum ar fi cea cu Stålteknik din Fellingsbro.

Gonvarri Stålteknik AB sunt experți în produse specializate și personalizate de manevrare a materialelor, cum ar fi unități de extragere, soluții de tip cantilever și mezanin. Produsele se regăsesc mai ales la comercianții cu amănuntul din Scandinavia, dar suntem suntem prezenți și în Germania și Franța. Vânzările se fac către parteneri distribuitori și revânzători (B2B).

Kredit este un brand cunoscut în industria europeană de manipulare a materialelor și nu numai, fiind unul dintre jucătorii cheie din segmentul de rafturi mobile. Compania a fost fondată de Petr Ševčík în 1991 și are sediul în Republica Cehă, unde este dezvoltată și fabricată întreaga linie de produse.

Spre sfârșitul anului 2019, Gonvarri Material Handling a anunțat un acord pentru achiziționarea a 100% din acțiunile Kredit.

Începuturile îndraznețe ale companiei Dexion

Compania Dexion (denumirea vine din din greaca antică, însemnând "Drept") a fost inițial influențată de pofta lui Comino pentru câștigurile semnificative rezultate din activitate de tipărire. Este vorba, în special, de nevoia pentru rafturi de depozitare pentru hârtie și de rafturi tip, care ar putea fi dezmembrate și reutilizate rapid și ușor.

Perseverența și tenacitatea lui Comino au fost răsplătite. Până în 1947 a dezvoltat "Dexion Slotted-Angle" (Unghiul de fantă Dexion), un material de încadrare care era raportat la greutate, mai solid decât lemnul și care putea fi depozitat într-o fracțiune din spațiul necesar pentru cheresteaua din lemn.

Primul sistem reglabil de depozitare a sosit și a deschis calea pentru sistemele de construcții speciale pentru paleți și sisteme de rafturi construite în scopuri Dexion.

Dexion a devenit rapid punctul de referință pentru inovație, cu numeroase repere importante:

  • În anul 1956 a fost construit Stadionul Olimpic pe baza unghiului de fantă
  • În 1957 prima instalație mobilă de rafturi pentru paleți
  • În 1963 a fost construit "Dexiongrad" pentru a sprijini gradul de rezistență la cutremur în Iugoslavia
  • În 1970 începe producția de rafturi din oțel
  • În 1980 se instalează primul Paternoster
  • În 1999 Dexion este achiziționat de Constructor Group și se lansează sistemul P90
  • În 2000 a fost lansat sistemul Hi280
  • În 2003 se instalează primul depozit automat de depozitare Tornado
  • În 2011 se lansează gama Cantilever
  • În 2014 P90 + lansarea sistemului

Este ca o dovadă pentru acești pionieri tineri faptul că aceste sisteme sunt încă foarte solicitate astăzi.